Vanaf januari 2020 treedt het UBO-register in Nederland in werking. Ondernemingen en rechtspersonen zijn vanaf dat moment verplicht om hun uiteindelijk belanghebbenden, ofwel UBO’s (ultimate beneficial owners) te registreren. Doel van het register is het tegengaan van financieel-economische criminaliteit, zoals witwassen van geld en terrorismefinanciering door transparantie over wie de uiteindelijk belanghebbende van een onderneming is.
Het register waarin de UBO-informatie wordt opgenomen, wordt onderdeel van het handelsregister en valt onder beheer van de Kamer van Koophandel. Het inschrijven van de UBO zal dan ook verplicht worden gesteld voor ondernemingen en rechtspersonen die nu al zijn ingeschreven in het handelsregister (met uitzondering van beursgenoteerde vennootschappen, eenmanszaken, publiekrechtelijke rechtspersonen, verenigingen van eigenaren, kerkgenootschappen en enkele typen historische rechtspersonen).
Een deel van de persoonsgegevens van de UBO zoals diens naam en economisch belang wordt via het register openbaar. Het openbare deel van het UBO-register is echter alleen doorzoekbaar op naam van de onderneming of rechtspersoon. Zoeken op naam van de UBO is dus niet mogelijk. Voor het opvragen van de gegevens uit het register zal een vergoeding moeten worden betaald.
De verplichting tot het inschrijven van de UBO zal bij de ondernemingen en rechtspersonen zelf liggen. Vanaf januari 2020 zijn nieuw opgerichte ondernemingen en rechtspersonen verplicht om de benodigde informatie met betrekking tot hun UBO aan te leveren op het moment van inschrijving bij het handelsregister. Reeds ingeschreven ondernemingen en rechtspersonen hebben tot halverwege 2021 de tijd om de UBO in te schrijven.